Hoe wordt Kerstmis gevierd in andere landen?
Kerstmis is diep geworteld in verschillende culturen en het is dan ook logisch dat op veel plaatsen nog sporen van die oude culturen terug te vinden zijn. Kerstmis wordt in verschillende delen van de wereld dan ook op verschillende manieren gevierd.
Zowel Scandinavië als Finland hebben een rijke Kersttraditie die weinig met het Christendom te maken heeft. Kerstmis krijgt er de naam Jul, of Joelfeest, een viering van de Winterzonnewende. De plaats van de Kerstman wordt er grotendeels ingenomen door de Julbock, die meestal aanwezig is bij de feestelijkheden als een grote houten bok met rode strikjes. Vaak vind je grote Joelbokken op publieke plaatsen.
In veel Aziatische landen wordt Kerstmis ook gevierd en vaak is het zelfs een officiële feestdag, ondanks het feit dat Christenen vaak slechts een kleine minderheid van de bevolking vertegenwoordigen. Opmerkelijk is dat Kerstmis ook een zeker belang heeft in andere godsdiensten. Zo was Jezus Christus ook een belangrijke profeet in de Islam, en geniet het kerstfeest ook een zekere populariteit bij Hindoes in Indonesië en India.
In de Verenigde Staten en Canada is Kerstmis één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Hoewel de Christelijke traditie ook daar belangrijk is, staat Kerstmis er toch vooral bekend als een commercieel feest. Winkelstraten worden versierd en elke grote winkel huurt een Kerstman in om de kinderen te entertainen.
In de Joodse traditie vervult Chanoeka de rol van het Kerstfeest. Het feest duurt acht dagen en staat ook bekend als het Feest van het Licht.