Homepage Hoe worden kerstbomen gekweekt?

Hoe worden kerstbomen gekweekt?

Wanneer Kerstmis eraan komt, willen veel mensen een kerstboom in huis. Het is een hele opgave om ieder jaar zo’n grote voorraad bomen te leveren en het kweken van kerstbomen is dan ook een intensieve bezigheid.

De populairste kerstbomen zijn de spar en de zilverspar, beide leden van het geslacht den. Vroeger haalden mensen hun kerstbomen gewoon uit het bos, maar sinds het midden van de vorige eeuw komen de meeste kerstbomen uit speciale kwekerijen. Die kwekerijen zorgen voor optimale omstandigheden zodat de bomen goed kunnen groeien. De grond moet liefst vlak en vrij van ondergroei zijn, zodat de kerstbomen mooi recht groeien en vanaf de laagste takken naalden hebben.
Nadat de kerstbomen geplant zijn, moet er een voortdurend waakzaam oog gehouden worden op de bomen om ziektes te vermijden. Wanneer je veel planten van dezelfde soort op een beperkte oppervlakte kweekt, kan de uitbraak van een ziekte –meestal veroorzaakt door insecten- immers catastrofaal zijn voor de oogst. Soms worden meststoffen of insecticiden gebruikt om de groei van de bomen te verzekeren.

Na een periode van zes tot tien jaar zijn de kerstbomen volgroeid en kunnen ze geoogst worden. Dit kan door de eigenaar van de kwekerij zelf gebeuren, of door de klant. Deze laatste methode is erg populair, omdat ze de klant in staat stelt zijn eigen boom uit te kiezen. Het is ook heel wat makkelijker voor de eigenaar wanneer hij niet elke boom zelf hoeft uit te spitten. Een alternatief is dat de bomen rechtstreeks gekweekt worden in potten, zodat ze meteen mee naar huis genomen kunnen worden.